Aleksandar Djaja


ALEKSANDAR ĐAJA


Rođen je 3. marta 1954. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, „Petu beogradsku gimnaziju“, studirao Opštu književnost sa teorijom na Filološkom fakultetu, a zatim diplomirao na Grupi za dramaturgiju, Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, 1979. godine. Poseduje aktivno znanje engleskog jezika, kao i visoko znanje u korišćenju Windows XP i Windows 7 okruženja, kao i programa iz Microsoft Office paketa. Podrazumeva se i veoma dobro rukovanje internetom, kada je reč o svim Googl-ovim servisima, kao i društvenim mrežama.

U periodu od 1979. do 1992. godine imao je status slobodnog dramskog umetnika.

Tokom studija objavljivao je tekstove u novinama „Student“, bio član amaterskih pozorišta „Dadov“ (jedno vreme njegov umetnički direktor) i „Teatar Levo“, u kojima su mu izvedena dva pozorišna komada. Član je predsedništva Udruženja dramskih pisaca Srbije (čiji je u jednom mandatu bio predsednik) i jedan je od urednika edicije „Savremena srpska drama“. Bio je urednik-saradnik scenskog programa Doma pionira u Beogradu, kao i umetnički direktor Amaterskog pozorišta „Dadov“.

Imenovanjem Vlade Republike Srbije, bio je direktor Narodnog pozorišta u Prištini 1992/93. godine.

U periodu 1993/94 radio je kao umetnički direktor zemunskog „Teatra Gardoš“, gde je, između ostalog, radio i kao organizator, realizator i producent „Zemun fest-a“, letnjeg pozorišnog festivala koji je okupljao najbolje i najviše nagrađivane predstave, pobednice svih pozorišnih festivala tokom protekle sezone iz cele zemlje.

Od 1996. godine zaposlen je kao dramaturg Pozorišta na Terazijama u Beogradu, a od marta 2013. godine kao v. d. direktora istog pozorišta. Odlukom Skupštine grada Beograda, od 18. septembra 2014. godine, imenovan je za direktora Pozorišta na Terzijama, na period od četiri godine.

Autor je više pozorišnih komada, izvedenih u Beogradu i u drugim gradovima Srbije: ''Između'' (Beograd, 1976.), ''Veroneze'' (Beograd, 1977.), ''Srpski rulet'' (Šabac, 1983.), ''Noć veštica'' (Beograd, 1986.), ''Boj petlova'' (Zaječar, 1989.), ''Bitka za Senjak'' (Beograd, 1989.), ''Bumbarov let'' (Beograd, 1992.), ''Jankovac – potopljeni svet'' (Zaječar, 1995.), ''Život Jevremov'' (Beograd, 2006.) i ’’Povratak kneževog sokola’’ (Kragujevac, 2006.)

Za dramske tekstove ''Bitka za Senjak'' i ''Jankovac – potopljeni svet'', dobio je specijalne nagrade TV Beograd na konkursima Udruženja dramskih pisaca Srbije, za 1989. i 1990. godinu.

Napisao je tridesetak radio-drama: (''Svome otačastvu'', ''Galaktička groznica'', ''Pozvoni i pucaj'', ''Milovan Glišić'', ''Svet bogalja'', ''Nulla dies sine experimentium'' , ''Odbrana i propast Bodroga'', ''Jakl se vraća kući'', itd... ) emitovanih na programima Radio Beograda i Radio Novog Sada.

Kao stalni saradnik Kulturno-obrazovnog programa TV Beograd od 1982. godine, realizovao je preko pet stotina scenarija u okviru najpoznatijih televizijskih serija za decu: „Kockica“, „Čik pogodi“, „Otkrivalica“, „Dečje igre“, „Zmajeva biblioteka“, „Dvorovi Beograda“, „Zooteka“ i mnoge druge... Sarađivao je i u Zabavnom programu TV Beograd , dok je za Igrani program napisao više scenarija prema svojim pozorišnim komadima, kao i scenario za TV film ''Palanka u planini'', prema romanu Anđelije Lazarević.

Autor je scenarija za dva seta od po deset epizoda igrane serije ''Mansarda'', emitovane na Prvom programu RTS-a, kao i serije „Gestovni bukvar“ namenjene osobama sa posebnim potrebama.

Sarađivao je u listu ''Borba'' (dobitnik je „Borbine“ nagrade za esej za 1999. godinu), kao i u drugim novinama i časopisima (''Drama'', ''Scena''), objavljivao tekstove na internet – sajtovima. Od jula 2008. godine do aprila 2013. godine bio je stalni kolumnista nedeljnika „Pečat“, u kome je tokom tog perioda objavio oko dve stotine i dvadeset kolumni.

U ediciji ''Savremena srpska drama'' objavljeni su mu dramski tekstovi: ''Jezero'', ''Veroneze'', ''Život Jevremov'', ''La Gerilla'', ''Blagoljub Drugi'', ’’Povratak kneževog sokola’’, ''Jankovac – potopljeni svet’’, ’’Bitka za Senjak’’, „Bilo jednom u Srbiji“ i ''Održavanje Zaharija''.

Dobitnik je nagrade „Zlatni beočug“ Kulturno-prosvetne zajednice Beograda u 2014. godini, za trajni doprinos kulturi grada Beograda, u oblasti dramskog stvaralaštva.

Oženjen je i ima jedno dete.


 
english
utisci
 
Biografija
Pozoriste
Televizija
Esejitika
Galerija
Video
Kontakt
Linkovi